Hogyan készíthetsz otthon, saját igényeidre szabva granolát? Ami finom, biztos, hogy az van benne amit szeretnél, és jóval olcsóbb, mint a bolti.
Hozzávalók:
Zabpehely – ebből választhatsz akár gluténmenteset is
Magok – több félét használj. Pekándió, mogyoró, kesudió, mandula, tökmag, napraforgómag, dió – amit szeretnél
Méz – igény szerint
Meggymag olaj
Narancs, vagy citrom olaj
Vanília, fahéj – igény szerint
Csipet só
Aszalt gyümölcs – használhatsz több félét is
A zabpelyhet, a magokkal, fűszerekkel egy tálban keverd össze. Csepegtess hozzá az illóolajból. Majd tegyél hozzá mézet igény szerint, és meggymag olajat.
Nekem az a tapasztalatom, hogy 250 gr zabpehelyhez, és kb. 350 – 400 gramm magkeverékhez, legalább 5-6 nagy evőkanál méz, és legalább 0,5-0,7 dl meggymag olaj szükséges, de tegyél igény szerint.
A hozzávalókat jól keverd össze. Borítsd egy sütőpapírral kibélelt tepsire, és terítsd szét rajta.
180 fokra előmelegített sütőben süsd kb. 20 percig. Egyszer keverd meg. Csak vigyázz, hogy meg ne égesd a kezed, mert akkor levendula olajra is szükséged lesz.
A sütőből kivéve keverd hozzá az aszalt gyümölcsöt is. Majd hagyd kihűlni.
Tárolhatod üvegben, vagy papírzacskóban.
Ropogós, tápláló és finom. És természetesen nem tartalmaz semmilyen tartósítószert.



